Bookmark and Share

16 tips

16 tips om geld te besparen, klimaatvriendelijker te leven en sociaal sterker te worden.


Water

Je denkt snel dat het altijd regent bij ons maar de realiteit is anders. Vlaanderen worstelt met verdroging. Het grondwaterpeil daalt jaar na jaar. Dat is slecht nieuws voor ons, de bedrijven, landbouwers en natuur. Water is een zeer belangrijke grondstof. De klimaatopwarming versnelt de verdroging nog sterker.

  • Ga verstandig om met water:

1. Gebruik deo
In een bad gaat ongeveer 150 liter water, vijf minuten in de douche verbruikt 50 liter water. Met twee in bad of douche is romantisch... Maar mijdt nu en dan een dag het bad of de douche. Kattenwasjes en deo’s verdrijven even goed geurtjes en zijn goed tegen rimpels.

2. Zet een emmer onder je douche
We staan lang te wachten op het warme water uit de douchekop komt. Vang het koude water op en gebruik het om de planten water te geven, het toilet te spoelen, enz.

3. Drink kraanwater
Water kopen in de winkel is niet zo verstandig. Het kost een pak meer dan het water uit je kraan. Toch goesting naar een ander smaakje? Gebruik dan siropen. Een pak goedkoper en het weegt minder waardoor je misschien een reden minder hebt om met de wagen naar de winkel te rijden.

Energie

De economische crisis een bewust energiegebruik op losse schroeven. Niets mag groei in de weg. Het energieverbruik stijgt en de nadelige gevolgen voor het klimaat worden meer en meer zichtbaar. Een beetje zoals met je ogen dicht fietsen op de E40 consumeren we te veel energie uit fossiele brandstoffen. Bovenop betalen we te vaak de energiefactuur met ons ogen, oren en mond dicht.

  • Ga verstandig om met energie:

4. Plaats radiatorfolie
Meestal staat de radiator op de enige plek waar hij niet hoort: onder het raam tegen de buitenmuur. Is die muur niet geïsoleerd, dan verdwijnt de warmte naar buiten. Plaats daarom radiatorfolie, een soort warmtespiegel, achter de radiator.

5. Pak je sluipverbruik aan
Zorg er voor dat wanneer je uit huis bent, slaapt, op reis bent, enz. de televisie, microgolfoven, pc, opladers in stopcontact enz. geen energie blijven verbruiken. Vaak loopt die kost op tot een vijfde van je energiefactuur.

6. Was niet te warm
Tijden veranderen, ook de temperatuur waarop je de was schoon krijgt. 60 °C of meer is vandaag heus niet meer nodig. Vandaag is alles witter dan wit op 40 graden.

7. Neem je energiefactuur mee als je ergens op bezoek gaat
Energie besparen kost niet veel inspanningen. Je aandacht er bij houden, oude gewoontes aanpakken en je meterstanden bijhouden zijn de belangrijkste ingrediënten. Maar je zet pas echt vaart achter je besparingen als je jouw factuur toont aan anderen.

Voeding

De wereld op zijn kop. We kappen aan de ene kant van de wereld oerbossen voor palmolieproductie om aan de andere kant van de wereld met de geproduceerde olieën gezondheidsproblemen te veroorzaken en op een duurzame manier in de file te staan. We verspillen een hoop voedsel. Mochten we de voedselverspilling in de wereld met 50 procent verminderen, komt een hoeveelheid land ter grote van Australië vrij. De grote veestapel is ook één van de grootste uitstoters van broeikasgassen.

  • Ga verstandig om met voeding:

8. Volg een cursus vegetarisch koken
Koeien zijn niet het probleem maar wel dat we er zoveel willen opeten. Kook klimaatvriendelijker door minder vlees te serveren op de thuistafel.

9. Voedselverspilling is doodzonde
Koop enkel wat je nodig hebt. En als je restjes hebt? Steek je neus in de koelkast van de buren en kook een gezamenlijke maaltijd.

10. Eet lokaal en volgens de seizoenen
Voor lokale seizoensgroenten heb je minder energie nodig om ze te telen en op je bord te krijgen. En ze kosten je minder in de winkel.

Mobiliteit

Het groeiende verkeer zet een domper op de leefbaarheid van onze leefomgeving. We verliezen er allemaal gezonde levensjaren aan. De gezondheidsfactuur loopt er door en het klimaat wordt er een pak warmer door.

  • Ga verstandig op weg:

11. Laat je auto staan
De beste manier om de brandstofkosten te beheersen is door de auto minder te gebruiken. Kies voor de fiets voor verplaatsingen korter dan 5 kilometer.

Delen is het nieuwe hebben

Groepsaankopen, delen van materialen, spullen ruilen, kleren wisselen, kennis weggeven, … Steeds meer mensen en lokale overheden doen het. Ze rijden met gedeelde auto’s, fietsen, tekenen in op groepsaankopen, gaan in dialoog, stimuleren innovatie en hertekenen de stad. De creatieveling wil klimaatneutraal worden en tegelijkertijd winst er uit halen.

  • Ga verstandig om met je sociale relaties ze zijn van onschatbare waarde:

12. Praat met je buren
Deel en koop samen. Meer en meer mensen schakelen over op samenwerkende consumptie. We delen de auto, gereedschappen, kopen samen in voedselteams, enz. Het drukt de prijs, je verbruikt minder grondstoffen en ontmoet toffe mensen.

13. Gooi je kleerkast uit het raam
Die ene miskoop past iemand anders als gegoten. Kleren kan je ruilen en weggeven. Of met het juiste patroon maak je er zo een nieuwe outfit van.

14. Woon snel samen
En met zoveel mogelijk. Wanneer je ‘samenhuist’ zoek je met meerdere mensen hoe je de beperkte ruimte in Vlaanderen slimmer, beter en leuker kan gebruiken.

15. Koop samen
Samen kopen is goedkoper. Krijg de scherpste prijs door groepsaankoop. En help zo de markt te duwen in een duurzame richting.

  • De klimaatopwarming stoppen doen we samen:

16. Kom buiten
Revoluties startten niet vanop een stoel.

Lees ook

Terug Top